Финансовите министри на световните водещи икономики предупреждават за шок за световната икономика, ако Великобритания напусне Евросъюза.

Министрите дават своята оценка в становище, разпространено в края на двудневната среща на държавите от Г-20 в Китай.

Британският министър на финансите (канцлер на хазната) Джордж Озбърн, който присъства на събитието, заявил пред Би Би Си, че въпросът е смъртоносно сериозен.

Припомняме, че на 23 юни Великобритания ще гласува дали да напусне в ЕС или да остане в него.

Великобритански, китайски и американски официални лица, както и шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард са обсъдили ключови въпроси за световната икономика по време на срещата на върха на Г-20 в Шанхай.

Резултатът от референдума на Великобритания за ЕС е споменат сред световните рискове за световната икономика и  се очаква да се появи в окончателното комюнике, според черновата, с която разполага Би Би Си. Не се очаквало да има промени в нея.

Официални лица, пътуващи с Джордж Озбърн, казват, че подчертаното споменаване на британския референдум в заключителното комюнике е необичайно, но Озбърн отрича, че той настоял за него.

„Финансовите лидери на най-големите страни в света са единодушни, че ако Великобритания излезе от ЕС, това ще бъде шок за световната икономика. Ако това е шок за световната икономика, представете си какво ще стане с Великобритания”, коментира британският финансист номер 1.

Той допълва, че това не е някакво авантюристично пътуване към неизвестното, с всичкия хумор, прикрепен към него, това е смъртоносно сериозно.