Министрите на финансите и председателите на националните банки на седемте най-развити държави призоваха да се използват всички възможни инструменти за борба с най-тежката финансова криза за последните 50 години.

Седемте страни - Германия, Канада, САЩ, Франция, Италия, Япония и Великобритания - се обединиха около становището, че настоящата ситуация изисква спешни и извънредни мерки.

По време на срещата бе приет план от пет точки, насочен за разрешаване на кризата в областта на кредитирането, която сериозно удари Уол стрийт и световните пазари.

"Ангажираме се да продължим да работим заедно за стабилизиране на финансовите пазари и за възстановяване на кредитния поток, за да подкрепим глобалния икономически растеж", се казва в документ, публикуван след срещата. 

Планът включва: 

•Решителни действия и използване на всички възможни инструменти за предпазване на "важните" институции от фалит.

•Стъпки за размразяване на кредитните и паричните пазари и осигуряване на достъп на банките и другите финансови институции до ликвидност и финансиране.

•Възможност за банките и другите големи финансови посредници да привлекат достатъчно капитал от публични и частни източници, за да възвърнат доверието в себе си и да започнат отново да дават заеми за частни лица и бизнеса. 

•Сигурност, че депозитите на всички страни по застрахователните програми са сигурни и последователни и убеждаване на вложителите, че техните пари са на сигурно място.

• При необходимост ще бъдат взети мерки за възобновяване на дейността на вторичните пазари на ипотеки и други ценни книжа. 

Документът от срещата не посочва какви точно ще са действията на Г7 и какно трябва да очакват финансовите институции и инвеститорите.
Министрите трябва да обявят конкретни стъпки до края на уикенда,ако искат да успокоят сгромолясващие се пазари, коментира Си Ен Ен.