Разходите за правителствени интервенции за справяне с енергийната криза ще достигнат 6 млрд. евро до края на 2022 г., заяви в сряда министърът на финансите Христос Стайкурас.

Разходите все още са относително малки в сравнение с милиардите, които правителството изля за справяне с последиците от пандемията от COVID-19, но заедно те възлизат на 50 млрд. евро, каза Стайкурас в интервю за държавното радио.

Както Стайкурас, така и неговият заместник-министър на финансите Теодорос Скайлакакис отбелязаха в отделни интервюта, че развитието на цените на природния газ и електроенергията са най-големите им притеснения.

При постоянно покачване на цените разходите за държавна подкрепа на домакинствата и предприятията продължават да нарастват и добавят значителен елемент на несигурност и риск при разработването на икономическата политика на правителството.

След 12 години Гърция излиза от рамката за засилено наблюдение на ЕС

След 12 години Гърция излиза от рамката за засилено наблюдение на ЕС

Това ще се случи на 20 август

Цените на природния газ в момента са 230 евро за мегаватчас (Mwh), докато преди година те варираха между 45 и 50 евро за Mwh; цените на газа надхвърлиха всички прогнози на правителството.

Това, което засега спасява бюджета от разпадане, е по-високият от очакваното брутен вътрешен продукт, отчасти стимулиран от рекордния брой пристигащи туристи и разходи, както и от инфлацията. Тези фактори доведоха до по-високи от очакваните приходи. Но служителите предупреждават и се опасяват, че тези фактори не могат да компенсират експлозивното нарастване на нуждите от субсидии за дълго време; според тях има граница.

Служители на Министерството на финансите твърдят, че първоначалната оценка за 800 млн. евро за подпомагане на цените на енергията за домакинствата и предприятията през втората половина на годината вече е нараснала до 1,3-1,5 млрд. евро. Ако сегашното равнище на цените на газа се запази до края на годината, разходите ще нараснат до 2 млрд. евро, което ще се отрази драстично на възможностите на правителството за нови помощи, тъй като то е поело и ангажимент да поддържа първичния бюджетен дефицит на ниво от 1 % от БВП.

Гърция се готви за мрак и режим на тока

Гърция се готви за мрак и режим на тока

Първоначално мерките ще са доброволни

Единствената политика на подкрепа, която със сигурност ще продължи, е субсидирането на сметките за електроенергия на домакинствата и малките и средните предприятия, заяви Скайлакакис пред частната телевизия Skai в сряда. Той добави, че не е оракул и не може да предположи как ще се развият цените на природния газ; това не позволява на правителството да прави солидни прогнози за икономическите показатели.