Гърция ще излезе от така наречената рамка за засилено наблюдение на Европейския съюз на 20 август. Този ход ще позволи на страната по-голяма свобода при правенето на икономическа политика, съобщава агенция Ройтерс.

Гръцкото икономическо развитие и политика се наблюдават в рамката от 2018 г., след като Атина излезе от три международни спасителни програми на обща стойност над 260 милиарда евро от Европейския съюз и МВФ между 2010 и 2015 г.

"След 12 години една трудна глава за нашата страна е към своя край", заяви финансовият министър Христос Стайкурас. "Гърция се връща към европейската нормалност и вече няма да бъде изключение в еврозоната, добави той.

Атина изпълни по-голямата част от обещаните политически ангажименти и реформи и излизането й от рамката на 20 август беше потвърдено с писмо от вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис и комисаря по икономиката Паоло Джентилони, добави Стайкурас.

Излизането на Гърция от засилено наблюдение ще означава повече степени на свобода при прилагането на икономическата политика и ще доближи целта на страната да си върне статута на "инвестиционен клас", каза Стайкурас.

След като излезе от спасителните програми през 2018 г., Гърция разчита единствено на пазарите за финансовите си нужди.

Рамката за наблюдение имаше за цел да гарантира непрекъснатото приемане на мерки за справяне с потенциални източници на икономически затруднения и структурни реформи в подкрепа на устойчивия икономически растеж.