Финансовите пазари останаха в смут поради опасение, че все повече страни могат да бъдат засмукани от нарастващия гръцки дълг.

Европейските индекси последваха тези в Азия и стигнаха до „червено", коментира CNN.

Във вторник рейтинговата агенция Standard and Poor's понижи кредитния рейтинг на Гърция с три степени до неинвестиционната оценка BB+ с изключително негативна перспектива.

Рейтингите на водещите гръцки банки също бяха понижени. Инвеститорите започнаха трескаво да разпродават гръцки облигации. Последваха още трусове- същият ден Standard and Poor's намали и кредитния рейтинг и на Португалия.

Как Гърция стигна дотук?

Годините на неограничени разходи, както и неизпълнение на финансови реформи остави Гърция изложена на сериозни рискове, след като икономическата криза удари света.

Колко голям е националният дълг?

Държавният дълг на страната възлиза на 300 000 000 000 евро и е по-голям от икономиката на страната, като според някои предвиждания до края на годината, той може да достигне до 120 % от брутния вътрешен продукт.

Какво означава понижаването на кредитния рейтинг?

Кредитния рейтинг е оценка на способността на страната да изплати дълговете си, а след поставената и оценка във вторник, най-ниската поставяна до сега в Еврозоната, означава, че Гърция е смятана за „черна дупка" сред инвеститорите.

Институции като пенсионните фондове например, не могат да продължават да купуват гръцки облигации и оставят страната да се бори, за да изплати сметките си, като в същото време лихвените проценти по съществуващите задължения растат.

Правителството на Папандреу, което наследи голяма част от финансовата тежест след встъпването си в длъжност в края на миналата година, е вече „бракувало" по-голямата част от обещанията си и се налага да въведе тежки, непопулярни съкращения на разходите.

Международният валутен фонд също „натиска „ правителството за въвеждане на много строги мерки.

Как кризата в Гърция се отрази на останалата част от света?

Гърция вече е в нарушение на основни правила за дефицит и управление в еврозоната, а като се прибави и определения от S &P нисък кредитен рейтинг - всички тези фактори ще се отразят зле на доверието в еврото.

Прибавяйки и нестабилната финансовата ситуация при други страни като Португалия, Испания, Италия и Република Ирландия - всички те, борещи се с огромните си дългове, то това означава, че доста сериозна част от еврозоната е под голямо напрежение, което неизменно ще се отрази на цялата световна икономика.

И ако Европа има нужда да прибегне до спасителни пакети, включващи организации като МВФ, това още повече ще навреди на репутацията на еврозоната и може да доведе до чувствителен спад спрямо другите основни валути, особено на щатския долар.

Как помагат европейските съседи на Гърция?

Предвождани от германския канцлер Ангела Меркел, всичките 16 еврочленки, включително и други страдащи страни като Ирландия, които съставляват Еврозоната, са се договорили за спасителен план, на стойност $ 50 млрд., с който да подпомогнат Гърция, която миналата седмица обяви, че в крайна сметка ще използва предложения пакет.

Пакетът включва координирани двустранни заеми от страните в рамките на общата валутна зона, както и финансови средства и техническа помощ от МВФ.

Всеки европейски обезпечителен пакет от заеми изисква единодушното одобрение на членовете на еврозоната, което означава, че всяка страна в зоната има право на вето.

Правителството на Меркел е под международен натиск да предложи пари, но е изправено и пред голям натиск от страна на избирателите, които са против даването на заема.