Програмата на гръцко правителство за "златни визи" се използва основно от китайци, руснаци и турци. Това разкриват местни медии. Според тях в гръцките градове вече имало цели квартали, където нямало собственици, а само наематели.

Схемата на гръцкото правителство, която предоставя визи на граждани извън ЕС в замяна на 250 000 евро инвестиции в имоти, води до масови изселвания. Има цели квартали в Атина и други гръцки градове, където AirBnB сега възлиза на 81% до 95% от всички наети стаи.

През последните две години броят на имотите на AirBnB се е увеличил от 9 000 на 129 000, а според неназованите "източници на недвижими имоти" повечето от тези наеми "идват от портфейлите на инвеститори по гръцката програма за "Златна виза".

"Златните визи" през последните пет години подмладиха пазара на недвижими имоти в Гърция и сега правителството планира да разшири програмата. Гръцките визите са най-евтиние в ЕС. Подобна виза във Великобритания е за инвестиция на стойност 2 милиона лири или 2,28 милиона евро.

В резултат на това гръцките "златни визи" са много популярни сред китайските, руските и турските граждани.