Гърция е доволна от хода на преговорите с Международния валутен фонд за предоставяне на спешна финансова помощ.

Това заяви след разговор с директора на МВФ Доминик Строс-Кан финансовият министър на Гърция Йоргос Папаконастантину.

Миналата седмица Гърция официално се обърна за помощ към международната финансова институция, като министър-председателят Георги Папандреу поиска да се задейства механизма за финансова помощ, съгласуван между ЕС и МВФ.

Пакетът предвижда за първата година кредит от 30 милиарда евро от страните от евросъюза, и допълнително още 10 милиарда от МВФ.
Гърция трябва да получи първия транш до 19 май.

След разговорите със Сторс-Кан Папаконстантину изрази увереност, че Гърция няма да излезе от еврозоната.

Разговорите с МВФ продължават и в момента, като съществена част от тях се явява бъдещата икономическа и финансова политика на Гърция.
Сред условията на МВФ и ЕС са по-сериозен контрол над разходването на държавни средства, както и реформа в трудовото законодателство - мерки, които предизвикват сериозното недоволство сред самите гърците.

Дали обаче няма да се окаже, че германците са работили упорито в продължение на толкова години, за да може гърците за излизат в пенсия на 50 години, пита германският Bild.

В редица европейски страни все по-открито се изразяват опасения по повод на финансовата ситуация, в която е Гърция.

Френският икономически министър Кристин Лагард предупреди, че ЕС незабавно ще прекрати помощта си, ако властите в страната не проявяват съответната отговорност.

С такова предупреждение излезе и германският финансов министър Волфганг Шойбле. Той обясни, че всеки един кредит ще бъде даден на Гърция, само при условия, че в следващите години ще бъде следван курса на строги икономии.