Съобщава се, че на фона на високите цени на енергията гръцкото правителство проучва последиците от налагането на таван върху стойността на електроенергията на едро, за да намали тежестта върху потребителите, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

За тази цел се обмислят различни сценарии, като се имат предвид и сходните намерения на Испания и Португалия, които вече се разглеждат от Европейската комисия.

Въпреки че средствата, които биха били необходими за прилагането на подобна мярка, са "тревожно много", гръцките власти се опасяват от "изчерпването на устойчивостта на домакинствата и бизнеса".

Освен това, като се има предвид, че войната в Украйна и планът на Европа бързо да стане независима от руския газ означават, че високите цени на енергията ще продължат да бъдат проблем в дългосрочен план, това също може да доведе до възможно нарушаване на социалното равновесие.

Готовността на правителството да действа на национално ниво, ако няма общоевропейска намеса, беше отразена в изказванията на самия премиер Кириакос Мицотакис на Икономическия форум в Делфи.

"Не можем да търпим високите цени на енергията за дълго време", каза той, като отбеляза, че са необходими европейски мерки.

"Ако това не стане, ще действаме самостоятелно на национално ниво", подчерта той.

Гърция ще ускори търсенето на въглеводороди в морето

Гърция ще ускори търсенето на въглеводороди в морето

Те можело да възлизат на 250 милиарда долара

"Не трябва да губим подкрепата на нашия народ по икономически причини", каза той, отбелязвайки риска от нарастване на популизма в Европа и възможността да се използват 230-те милиарда евро заеми, налични от Фонда за възстановяване, за справяне с енергийната криза.

В светлината на тези развития финансовите специалисти на правителството преразглеждат сценария за налагане на таван на цената на електроенергията, като се има предвид прозорецът, оставен отворен от ЕС за държавите-членки за временно налагане на максимална цена по начин, който не влияе върху функционирането на пазара.

С оглед на това служителите на Министерството на финансите до Великден ще приключат оценката на бюджетните последици от различните алтернативни предложения за прилагане на мярката.

Според правителствени източници разглежданият модел е подобен на този, представен от Испания за одобрение в Брюксел, който определя максимална цена на газа, която ще бъде взета предвид от производителите при формулиране на техните оферти.

Припомняме, че високите цени на природния газ влияят директно на производствената страна на електроенергията в Гърция, защото тя се произвежда предимно от природен газ в южната ни съседка.

В Гърция стачкуват заради високите цени

В Гърция стачкуват заради високите цени

Стачката ще засегне транспорта, включително фериботите