В Гърция се провежда еднодневна общонационална стачка заради ​​"задълбочаваща се криза" от покачване на цените и намалени доходи. Ще бъде засегнат наземния транспорт, фериботите, училищата и обществените болници, предава Ройтерс.

Двата най-големи профсъюза в страната, представляващи около 2,5 милиона работници от публичния и частния сектор, организираха общата стачка, чиято кулминация ще бъде протест в центъра на Атина.

Гърция излезе от десетилетие на финансова криза през 2018 г. но пандемията две години по-късно, навреди тежко на туристическия сектор в страната .

Покачващите се цени на енергията, изострени от санкциите срещу Русия заради войната в Украйна през февруари, още повече удариха по джоба на работниците.

"През последните 14 години работниците носят бремето на дълбока криза, която засегна доходите и живота на всички", заявиха от синдиката на частния сектор в страната (GSEE).

"С течение на годините кризата непрекъснато се задълбочава, тежестите остават, правата ни се свиват."

Годишната потребителска инфлация в Гърция се покачи до 25-годишен връх от 7,2% през февруари на фона на нарастващите разходи за енергия, жилища и транспорт.

Правителството е похарчило около 3,7 милиарда евро от септември, за да облекчи тежестта от нарастващите разходи за енергия и горива за фермерите, домакинствата и бизнеса. За стачкуващите работници мерките обаче не са достатъчни.

GSEE заяви през март, че е предложил 13% увеличение на месечната брутна минимална заплата до 751 евро поради растящата инфлация.

Консервативното правителство повиши минималната заплата с 2% до 663 евро през януари, а премиерът Кириакос Мицотакис обеща второ, по-голямо увеличение от 1 май. Припомняме, че преди няколко дни Гърция обяви, че е изплатила напълно задължението си към МВФ.