Гърция има възможност да се превърне във входна врата за природния газ от Близкия Изток и от Източното Средиземноморие към Европа благодарение на географското си положение. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на среща с престолонаследника на Абу Даби Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, съобщава АНА-МПА.

Днес гръцкият министър-председатал е на посещение в ОАЕ начело на голяма правителствена делегация.

На срещата той посочи, че в момента се правят големи инвестиции в областта на преноса на природен га, като Атина би желала да разшири още повече стратегическото сътрудничество и участието на капитали от ОАЕ.

Гръцкият премиер: Страната трябва да се готви за пълно спиране на руския газ

Гръцкият премиер: Страната трябва да се готви за пълно спиране на руския газ

Мислело се и защитата на потребителите

По думи на Мицотакис Гърция отново активира собствената си програма за добив на природен газ и това също създава предпоставки за сътрудничество с ОАЕ наред с области като възобновяемите енергийни източници, офшорните вятърни паркове и други.

Той заяви, че Ал Нахаян е стабилен и верен приятел на страната му и го увери, че Гърция ще подкрепи ОАЕ, "когато те чувстват, че са застрашени техните стратегически интереси".

От своя страна престолонаследникът на Абу Даби отбеляза, че споразумението за стратегическо сътрудничество, подписано между двете страни през 2020 г., дава резултати и стокообменът е нараснал със 76%.

Той посочи, че ОАЕ следят с голямо безпокойство събитията в Украйна и са готови да посредничат и да окажат помощ в хуманитарно отношение.

Мохамед бин Зайед Ал Нахаян подчерта, че ОАЕ са заинтересовани от стабилността на енергийния пазар и че въпреки кризите Близкият Изток и Средиземноморието имат големи перспективи за развитие на енергийното сътрудничество. По негови думи страната му има желание да развива сътрудничеството с всички без изключения.

В Гърция заговорили за енергийна война

В Гърция заговорили за енергийна война

Гърция има алтернативи, но не може да се лиши изцяло от руски газ