Гарантирането, че Гърция осигурява адекватни енергийни доставки за задоволяване на търсенето и поддържането на цените на енергията на достъпни нива са главните приоритети на правителството в момента, каза премиерът Кириакос Мицотакис във вторник по време на посещение на терминала за втечнен природен газ (ВПГ) на остров Ревитуса, западно от Атина, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

"Работим усилено, за да постигнем възможно най-ниска цена на енергията за потребителите, домакинствата и бизнеса", каза той.

Министър-председателят отбеляза, че проблемът с рязкото скачане на цените на енергията няма вътрешен произход и трябва да бъде решен на европейско ниво, но добави, че правителството ще продължи да подкрепя потребителите независимо, дори ако ЕС не вземе решение. Той също така предупреди, че страната му трябва да се подготви за пълно спиране на доставките на руски газ, цитира думите му ТАСС.

Гърция и Турция в схватка за газов хъб на Балканите

Гърция и Турция в схватка за газов хъб на Балканите

Строят се нови терминали за втечнен газ

"Изправени сме пред безпрецедентна ситуация с експлозия на цената на природния газ. Този проблем е внесен отвън. Това е проблем, който засяга цяла Европа и поради това аз лично се борих за общоевропейски отговор на проблем, който не е строго национален, а е европейски", каза Мицотакис.

Пристанището Ревитуса може да приема кораби с вместимост от 25 000 до 266 000 куб.м. m ВПГ, което съответства на размера на най-големите кораби от този тип в света - дълги около 355 метра. През 2021 г. терминалът в Ревитуса осигурява почти една трета (31,8%) от целия внос на газ за Гърция, а през първото тримесечие на 2022 г. пристанището стана основна входна точка за природен газ в страната (43,23% от вноса му). През първото тримесечие терминалът получи 21 пратки на ВПГ от САЩ, Алжир, Нигерия, Египет, Оман и Индонезия.

Освен на остров Ревитуса, край бреговете на Атика, Гърция вероятно ще изгради нови терминали близо до Коринт и Александруполис. Последният проект е за близо 364 млн. евро и в него освен гръцкият газов оператор участва и "Булгартрансгаз" ЕАД.

Приключиха хидротестовете по Интерконектора с Гърция

Приключиха хидротестовете по Интерконектора с Гърция

Хидротестовете на всички 8 кранови възела на газопровода са изпълнени успешно