Хидротестовете по цялото трасе на Интерконектора с Гърция са завършени. Това съобщиха от ICGB. Хидротестовете на всички 8 кранови възела на газопровода са изпълнени успешно. Напредват и дейностите по завършване на двете газоизмервателни станции.

Хидротестът е метод за проверка на целостта на газопровода след неговото изграждане. Тестът се прилага поетапно по цялата дължина на съоръжението и включва запълване на сегментите на газопровода с вода под налягане - по-високо отколкото природният газ някога би достигнал. По този начин компанията проектант може да потвърди безопасността на газопровода, както и неговото качество.

"Финализирането на този процес е основна стъпка към завършването на интерконектора и към неговото въвеждане в търговска експлоатация. Проектът IGB е стратегически и все по-важен не само за двете държави, които го осъществяват, но и за целия регион, така че разчитаме строителят да изпълни ангажиментите си възможно най-бързо, за да може съответните институции да задействат всички необходими административни процедури за въвеждане в експлоатация", заявиха изпълнителните директори на проектната компания ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

Свързаха интерконектора с Гърция с Трансадриатическия газопровод

Свързаха интерконектора с Гърция с Трансадриатическия газопровод

По този начин се позволява преноса на газ от Азербайджан през Гърция до Италия и региона на Югоизточна Европа

Към средата на април 91% от всички строителни дейности са завършени. Остава да бъдат довършени двете газоизмервателни станции при Стара Загора и Комотини, където работата напредва активно. По завършената линейна част вече стартира рекултивация - по проект цялото 182-километрово трасе на газопровода следва да бъде възстановено в съответствие с всички екологични норми.

ICGB отчете икономическото и социалното значение на газопровода. ICGB подготвя редица дейности в подкрепа на общностите в регионите по трасето на газопровода както в България, така и в Гърция.

Един от ключовите ангажименти на ICGB за последния оставащ социален и екологичен одит по време на строителната фаза е да отчете приключването на строителните работи по газопровода в съответствие с всички международни стандарти, минимизирайки всички екологични и социални въздействия.

Хидротестовете на интерконектора Гърция-България са на финалната права

Хидротестовете на интерконектора Гърция-България са на финалната права

Общият дял на изпълнени хидротестове достига 2/3 от цялата дължина на трасето