Проектът IGB свързва България с Трансадриатическия газопровод, информират от пресцентъра на Ай Си Джи Би (ICGB). По този начин се позволява преноса на газ от Азербайджан през Гърция до Италия и региона на Югоизточна Европа.

Интерконекторът Гърция-България бе свързан успешно с Трансадриатическия газопровод (ТАП). Физическото свързване беше извършено с две златни заварки , свързващи газоизмервателната станция при Комотини със съществуващата инфраструктура на ТАП.

Подготовката за осъществяването на връзката отне няколко месеца. Успешното свързване на инфраструктурата на двата енергийни проекта е ключов етап към завършването и старта на търговската експлоатация на IGB, планирани за тази година.

Предстои да бъде извършено безразрушително тестване на връзката. Ако всичко протече безаварийно участъкът ще бъде засипан, с което всички механични работи ще се считат за завършени. Следващата стъпка ще бъде процес по инсталиране и интегриране на системите за измерване и управление с ТАП, което ще позволи прозрачен мониторинг на количествата транзитиран газ през газопровода IGB.

Кирил Петков отива да види газовата връзка с Гърция

Кирил Петков отива да види газовата връзка с Гърция

Премиерът ще инспектира изграждането на участъка в района на Стара Загора

Когато започне търговската употреба на интерконектора, връзката между ТАП и IGB ще поеме първоначално количество от 1 млрд. куб. м./год. съгласно договора на "Булгаргаз". Има вариант количествата да бъдат увеличени в бъдеще.

Интерконекторът има потенциал да увеличи максималния си капацитет до общо 5 млрд. куб. м/г. предвид все по-нестабилната геополитическа ситуация.

Газопроводът IGB ще бъде свързан и с газопреносната инфраструктура на българския национален оператор "Булгартрансгаз" в района на Стара Загора, в близост до втората газоизмервателна станция на интерконектора.

Предвидена е и физическа връзка с преносната система на гръцкия оператор DESFA. Всички приготовления от страна на IGB вече са завършени и се очаква DESFA да предостави график за свързването през следващите седмици.

Хидротестовете на интерконектора Гърция-България са на финалната права

Хидротестовете на интерконектора Гърция-България са на финалната права

Общият дял на изпълнени хидротестове достига 2/3 от цялата дължина на трасето