В Гърция вече се говори за енергийна война. Това заяви кореспондентът на БНР в гръцката страна Катя Пеева пред БНТ.

По думите ѝ Гърция ще помогне на България и гръцката страна много разчита на Европейската комисия, че действията на Русия не са изненадали Брюксел.

Атина може да помогне на София чрез количества втечнен газ, които да бъдат изпратени по терминала от остров Ревитуса в близост до Атина, както и засилване на работата по връзката Комотини-Стара Загора. Друга възможност за подкрепа е терминалът при Александруполис, но този терминал се очаква да започне работата през следващата година. Цената на газа поне ще бъде с 20% по-висока, което е много трудно за икономиката на Гърция, както и за обикновените потребители на ток. 40% от природния газ в Гърция е руски.

Приключиха хидротестовете по Интерконектора с Гърция

Приключиха хидротестовете по Интерконектора с Гърция

Хидротестовете на всички 8 кранови възела на газопровода са изпълнени успешно

Гърция има алтернативи, които обаче не са сега или утре. Това, което може да се направи е, че Гърция не може да се лиши изцяло от руски газ, посочи Пеева. Споразумението между премиерите на Гърция и България показва, че са коментирали някакви срокове за интерконектора - края на 2022 г. Всички ще работят в тази посока, но въпросът не може да се реши до днес или утре, посочи Пеева.

Гърция свали тона към обръщение към Анкара и не се очаква Турция да използва като политически дивиденти, че транспортира газ за Гърция, смята Катя Пеева.

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита
Обновена

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита

Полша потвърди спиране на доставките