Гърция очаква да получи утре 14,5 милиарда евро от еврозоната, съставляващи първия транш за тази година от предвидените кредити според помощта, обещана на страната, съобщава Дойче веле.

Тя вече получи първия транш от 5,5 млрд. евро от заема, одобрен от Международния валутен фонд, който е на стойност 30 млрд. евро.

Припомняме, Гърция сключи споразумение с ЕС и МВФ за помощта, която ще й бъде отпусната заради тежкото й финансово положение.

Договорът предвижда предприемане на строги мерки за намаляване на дефицита в държавата. Против „драконовите мерки" страната бе парализирана от стачки на заетите в държавния сектор, както и от пенсионери, които не са съгласни с действията на правителството.

Междувременно гръцкият премиер Папандреу каза пред телевизия СиЕнЕн, че Гърция ще върне кредитите, въпреки честите предположения, че няма да го направи. Той настоя за по-строга регулация на финансовите пазари и обяви, че започва проверка на юридически мерки срещу виновниците за кризата.

По - рано днес тоя заяви, че започва разследване на американски инвестиционни банки и ролята им в дълговата криза на Гърция, довела до намаляване на доверието към еврозоната.