Гърция получава 1.4 млрд. евро кредити за дребния и средния бизнес от Европейската инвестиционна банка, съобщи днес финансовото министерство на страната.

Споразумение за кредитите беше постигнато през март тази година, но Европейската инвестиционна банка блокира отпускането на средствата заради политическата нестабилност в страната

Сумата ще бъде отпускана поетапно до 2015 г., като до месец януари 2013 г. гръцките компании ще получат 600 млрд. евро., съобщиха финансовият министър Янис Стурнарас и министърът на развитието Костис Хадзидакис, цитирани от агенция „Новости". Изявлението беше направено след срещата им с шефа на банката Вернер  Хойер в Атина.

Двете страни обявиха ,че са успели да решат редица технически въпроси, които досега бяха пречка за отпускането на средствата.

По думите на Хадзидакис, кредитите ще подпомогнат строителството на пътища и привличането на инвестиции в страната. Очаква се също финансовата помощ да смекчи проблема с липсата на ликвидност, с който се сблъскаха практически всички гръцки фирми.

„Решихме важен въпрос, което ще позволи да се реализират инвестиции в стратегически сфери като енергетиката." - коментира Вернер Хойер.