Гръцкото правителство ускорява усилията в една кампания, която наблюдателите наричат "историческо предизвикателство". Това е борбата с данъчните измами, които представляват около 30% от БВП.

Лицето на тази борба е Янис Капелерис - шефът на гръцката Служба за борба с икономическата престъпност.

Според Янис Капелерис - шеф на гръцката Служба за борба с икономическата престъпност данъчните измами са "кървяща рана на икономиката на една страна в тежка бюджетна криза".

Предполага се, че за първи път в Гърция има политическа воля за решителна борба против едно явление, което в доклад на МВФ е наречено "упорито наложила се култура на данъчни измами", заяви Капелерис.

Според него една от причините за него е традиционната за гърците криза на доверие в държавата.

Данъкоплатците я мамят с чиста съвест. Години наред парите им се прахосват, а държавните учреждения, училищата, болниците и социалните служби не работят на нормално ниво. Ключовата дума тук е корупция, категоричен е Янис Капелерис.

Той подчерта, че Службата за борба с икономическата престъпност проверява предимно браншове, в които най-често се спестяват данъци - лекари, нотариуси, хора със свободни професии, собственици на заведения и туристически обекти.