Гърция винаги е била морска нация, но нови данни разкриват, че понастоящем нейният търговски флот струва повече от този на Япония и икономическия гигант Китай, съобщават гръцки медии.

Със собствен флот, струващ около 100 млрд. долара, Гърция оглавява класация за стойността на флотовете по света, съставяна ежегодно от водещата организация в сектора VesselsValue.

От организацията изтъкват, че гръцките собственици на кораби остават доминираща сила в глобалното корабоплаване. На второ и трето място в класацията са Япония и Китай, чийто флот е на стойност съответно 89 и 84 млрд. долара.

Стойността по отделни "пера" на гръцкия флот е както следва: танкерите струват 36 млрд. долара, товарните кораби са на стойност 35,75 млрд. долара, корабите за пренос на втечнен природен газ (LNG) - 13,5 млрд. долара. Гърция контролира около 19 на сто от общата стойност на флота по света.

Силният ангажимент на гръцките собственици към глобалния корабоплавателен пазар изглежда малко вероятно да се промени, тъй като други като Германия ликвидират активи.

"Гръцките собственици, със силния си фокус върху търговските резултати, трябва да продължат да са водещи в обозримо бъдеще", изтъкват от VesselsValue.

Снимка 337691

Източник: VesselsValue