Властите в Гърция погват вложителите с банкови сметки в чужбина. Финансовото министерство ще наложи данък от 10 до 15% на всички, които държат пари в чужбина.

От ведомството обявиха, че се издирват данни за гърците с банкови влогове в чужбина за периода от 2009 година насам, информира money.bg.

Според предложението на финансовото министерство изтеглените пари от влоговете в размер от над 150 хиляди евро ще бъдат облагани с данък до 15% за това, че притежателите им перат пари, тъй като не са декларирали произхода на парите си, както и натрупаните върху тях лихви. Това означава, че всеки, който притежава влогове в чужбина в размер на 300 хиляди евро ще трябва да плати за тях данък от 45 хиляди евро.

Смята се, че от началото на годината досега от Гърция в чужбина са изнесени 18 млрд. евро, а от началото на 2010 г. това изтичане е достигнало 47 млрд. евро, като по този начин се е нарушила ликвидността на гръцките банки.

По данни на гръцката централна банка в края на 2009 г. депозитите в гръцките банки са възлизали на 237 341 млрд. евро, като от тогава до май тази година те са се свили до 191 814 млрд. евро.

През май само за един ден  гърците изтеглиха 1,5 млрд. евро от банковите си сметки, след като в медиите плъзнаха слухове за излизане на страната от еврото.

Върнете парите в страната, сега е моментът, призова финансовият министър Евангелос Венизелос, уверявайки, че въпреки дълговата криза, гръцките банки са сред най-сигурните в Европа. Властите досега са открили 72 хиляди банкови сметки на гърци в 42 страни по света.