Държавната компания на Беларус, отговаряща за снабдяването на страната с природен газ от Русия „Белтрансгаз" не е изплатила всичките си задължения за потребения газ

Това предупреди прессекретаря на „Газпром" Сергей Куприянов. Дълъг за доставения в Беларус газ се увеличава с всеки месец.

„Белтрансгаз" е решил да се отплаща за доставките си не по цените от контрактите, а според цени, които сам той решава за валидни.
"Това са цени, решени в едностранен порядък", обяснява Куприянов.

Той посочва дългове от 137 милиона долара за периода януари - март. Към днешния ден, дългът е набъбнал с още 55 милиона - до 192 милиона долара.

Прессекретарят предупреждава, че ако „Белтрансгаз" продължи да се държи по този начин, то дългът й до края на годината може да достигне до 500 - 600 милиона долара.
„Ние сме силно озадачени от получилата се ситуация", коментира Сергей Куприянов.

От министерството на енергетиката на Беларус отказаха коментар.

По данни на „Газпром" цената на природния газ за Беларус е 168.7 долара за 1000 куб. Метра, а за второто тримесечие цените скачат във връзка с цените на световните пазари - до 184 долара.
Според обяснението на Куприянов, „Белтрансгаз" продължава да се отплаща по средни цени от миналата година - 150 долара за 1000 кубически метра.

Според четиригодишния контракт между „Газпром" и „Белтрансгаз", до 2011 година Беларус трябва да плаща за газа на средноевропейска цена, с експортни такси и транспортни разходи.

Още миналата година представителите на Беларус поискаха отстъпка от 25% от цената, а според изказвания по време на създаването на т.нар. Митнически съюз, лидерът на страната Лукашенко е настоял за разпростиране на правилата на съюза и върху търговията с енергийни източници.

Преди това периодично възникнаха няколко "икономически конфликта" между двете държави и техни компании монополисти - газов конфликт и млечна война".
В началото на тази година Минск заплаши да спре и транзита на електроенергия.