Руски газ продължава да тече към няколко европейски страни, които твърдят, че са се отказали от него, каза ръководителят на "Газпром" Алексей Милер в интервю за програмата "Москва, Кремъл, Путин", фрагмент от който журналистът Павел Зарубин публикува в Telegram. Такива доставки минават и през газовия хъб в Австрия, и за страните от Югоизточна Европа, предава ТАСС.

"Молекулите в магистралния газопровод нямат национално оцветяване. Операциите за обмен на суапови доставка са доста често срещани и знаем, че руският газ отива в много страни, които са декларирали отказ да консумират руски газ", каза той. "Газпром" доставя газ за Европа по договори до австрийския хъб, от който той отива в други страни от ЕС, както и в страните от Югоизточна Европа.

"Разбира се, руският газ се предлага на европейския пазар в немалки количества. И още веднъж ще подчертая - дори в тези страни, които декларират, че няма руски газ на националния им пазар. Това не е така", добави Милер.

"Газпром" доставя газ на големия европейски газов хъб в Баумгартен транзитно през територията на Украйна, по-специално през руската компресорна станция "Суджа", отбеляза ръководителят на "Газпром".

Унгария иска наказателна процедура срещу България заради таксата върху руския газ

Унгария иска наказателна процедура срещу България заради таксата върху руския газ

Според Будапеща тя противоречи на търговските правила, митническия съюз и Енергийната харта