"Газпром" няма намерение да се оказва от един от големите си проекти - Южен поток. Това заяви директорът на руската компания монополист Алексей Милер по време на събранието на акционерите в Москва.

Според уверенията на Милер реализацията на проекта ще започне през 2013 година и ще завърши през 2015 година, съобщава агенция Новости.

"Южен поток" е газопровод с проектна мощност до 63 милиарна кубически метра газ годишно. Газопроводът трябва да намали зависимостта на Русия от Украйна и Турция, през които минава транзита на синьото гориво към Европа.
Планира се чрез "Южен поток" да се доставя 35% от целия руски газ за Европа.

900-километровия газопровод е с начало в Джубга (Краснодарски район, Русия) и преминава по дъното на Черно море до Варна. На Балканския полуостров се разклонява и достига до Южна Италия през Гърция и Йонийско море и до Северна Италия през Сърбия, Унгария и Словения (с разклонение до Австрия).

Споразумението за изграждане на тръбата бe подписано на 23 юни 2007 г. в Рим между руския „Газпром" и италианската компания „Ени". През 2008 година България и Русия подписват междуправителствено споразумение за сътрудничество при изграждането на газопровода „Южен поток" през територията на България.

Едновременно с това Милер заяви, че към 2016 година „Газпром" планира да увеличи капацитета на подземните си газохранилища в чужбина до 6.5 милиарда кубически метра. В момента те възлизат на 2 милиарда кубически метра.

В отчета си изпълнителният директор споменава страни, с които „Газпром" работи по проекти - Сърбия, Унгария, Великобритания, Турция и Румъния. Българската страна не се споменава.

Освен това „Газпром" смята към 2010 година да увеличи мощностите си с почти 2 гигавата обем.