Френската енергетична компания Electricite de France (EDF) има интерес да се включи в проекта „Южен поток".

Преговори за това може да се състоят още този месец, съобщава агенция Новости, като се позовава на информация на Александър Медведев, директор на износа на руския гигант.

Компанията е потвърдила първоначалния си интерес, и вече са планирани преговори. Влизането на такъв крупен и авторитетен партньор би донесло стабилни позитиви за проекта", коментира Медведев.

Проектът „Южен поток" се реализира на паритетен принцип от „Газпром" и италианската компания Eni. През май месец „Газпром" подписа пакет от документи, касаещи дългосрочно реализацията на проекта с България, Гърция и Сърбия.

Припомняме, за първи път за интереса на французите стана ясно в средата на септември месец.

Според изявления на директора на руския гигант Алексей Милер интерес проявяват и Турция, Румъния и други страни. Според проекта мощността на газопровода ще достигне до 63 милиарда кубически метра газ годишно и трябва да влезе в експлоатация през 2013 година.

Electricite de France прояви интерес и към друг проект на „Газпром" - „Северен поток", който е съвместен в Германия.

От своя страна Александра Медведев обяви, че „Газпром" планира да влезе в проекта Elephant, който се реализира от Либия и италианската Eni. По думите на Медведев, няма основателна причина до края на годината това да не стане.