Компанията „Газпром“ разформирова департамент 337 (който по-рано се наричаше „департамент по управление на проекти“), съобщава Интерфакс, позовавайки се собствени източници в компанията.

Департаментът, непосредствено подчинен на председателя на борда на „Газпром“, беше създаден през 2009 г. На него бяха възлагани задачите, свързани с реализацията на проекта „Южен поток“ на територията на Русия, Европа и в частта за строителство на морския участък.

Припомняме, в началото на месеца руският премиер Владимир Путин поиска „железни гаранции” от Европа за възстановяване на работата по газопровода „Южен поток”, след като той бе замразен заради съпротивата от страна на Европейската комисия.

От създаването си департаментът и неговата функционалност предизвикаха много въпроси. След закриването му обаче предишни съответните отдели като външнотърговска дейност, стратегическо развитие и др. трябва да се справят със задачите му.

За времето на съществуването на департамента, неговото ръководство редовно се отчиташе за етапите на реализация на проекта: преговори и споразумения с европейските партньори, работата по получаване на съгласие за строеж, създаване на съвместни предприятия в страните от Европа за строежа на сухопътните участъци и др.

На сайта на „Газпром” както и до този момент като ръководител на департамент 337 стои името на навършилия 60 години Леонид Чугунов.