Русия се нуждае от железни гаранции от Европа за възстановяване на работата по газопровода „Южен поток”, след като той бе замразен заради съпротивата от страна на Европейската комисия.

Това обяви руският президент Владимир Путин, цитиран от руски медии, в отговор на въпрос по време на съвместната пресконференция с турския си колега Реджеп Ердоган в Санкт Петербург.

Турция готова за газовия "Турски поток", обяви Ердоган в Санкт Петербург
Обновена

Турция готова за газовия "Турски поток", обяви Ердоган в Санкт Петербург

Путин иска стъпки за осъществяване на енергийните проекти

Путин отбеляза, че Русия вижда, че България е готова да се върне към проекта, замразен по искане на Европейската комисия.

„Ние изпитахме загуби от отказа на нашите европейски партньори да се върнат към този проект. Намеренията не са достатъчни сега. Ние се нуждаем от абсолютно железoбетонни гаранции от правен характер. Те не съществуват”, подчерта Владимир Путин.

Припомняме, по време на същата пресконференция Путин и Ердоган декларираха готовност да започне строежът на "Турски поток" като съществена част от рестарта на добрите взаимоотношения между двете страни. Те смятат, че проектът може да бъде реализиран в кратки срокове. За целта двете страни започват ускорени преговори по "пътната карта" и документацията. 

Газопроводът „Южен поток” беше предназначен, за да прекосява Черно море и да доставя руски природен газ през България, Сърбия, Унгария и Словения до Италия и Австрия, за да се избегне транспортирането на газ през територията на Украйна.  

Европейската комисия бе срещу прилагането на „Южен поток”, тъй като твърди, че проекта е в нарушение на третия енергиен пакет на ЕС, според който една и съща компания не може да притежава газ и да експлоатира газопровода.

На 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще спре реализацията на „Южен поток”.

На съвместната пресконференция двамата президенти – Путин и Ердоган, обещаха да върнат отношенията между двете държави на нивото от преди кризата със сваления руски самолет. Това щяло да бъде техен приоритет.

Разговорите на „четири очи” между двамата държавни глави продължи около два часа, след което те продължиха в разширен формат.

Руският президент Владимир Путин обеща поетапно вдигане на санкциите срещу Турция и възобновяването на чартърите. В Русия щели да влязат турски строителни компании.

Двете държави ще засилят и сътрудничеството си в отбранителната промишленост.