Разговорите с Ердоган бяха конструктивни. Това обяви на съвместна пресконференция президентът на Руската Федерация Владимир Путин, цитиран от РИА Новости и „Хюриет”. По думите на Путин приоритет е отношенията с Турция са бъдат върнати на нивото отпреди кризата.

Припомняме, повече от два часа продължи разговорът между Путин и Ердоган в Санкт Петербург, последван от преговори в по-широк формат.

„Трябва да предприемем конкретни политически стъпки, за да осъществим нашите енергийни проекти”, подчерта Владимир Путин. Руският президент също обяви, че санкциите срещу Турция ще бъдат вдигнати поетапно.

Най-важното тук ще бъдат съвместните енергийни проекти. Нужно е да предприемем солидни политически стъпки, за да реализираме тези проекти. Турската страна вече е предприела ключови стъпки за реализацията им, но ние наложихме редица ограничения. Разбира се ние се нуждаем от известно време, за да върнем отношенията в туризма от преди кризата. Ние обаче ще решим този въпрос с възобновяването на чартърните полети до Турция в близко бъдеще. Ние също така ще позволим турски строителни компании да влязат в Русия”, заяви руският президент.

Започна срещата в Петербург, Ердоган благодари на Путин за отделеното време
Обновена

Започна срещата в Петербург, Ердоган благодари на Путин за отделеното време

Благодаря ви, че в това деликатно време

Путин допълни, че сирийският въпрос ще бъде обсъден на отделна среща след пресконференцията, заявявайки, че разрешаването на кризата е обща цел на двете държави.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган също обеща да върне отношенията на предишните им нива. „И двете страни са решени да доведат отношенията на предишните нива”, подчерта той.

Москва и Анкара с ускорени преговори за „Турски поток”

Москва и Анкара с ускорени преговори за „Турски поток”

Разговорите вече са започнали

Ердоган допълни, че двете страни ще засилят сътрудничеството в отбранителната промишленост, както и това, че Турция е готова да доставя газ за Европа през "Турски поток".

Ердоган заяви, че проектът „Турски поток” трябва да бъде окуражен и ще бъде реализиран. Той допълни, че на ядрената централа „Аккую” ще бъде предоставен статут на стратегически инвестиционен проект.

„Турция е готова да подкрепи руските доставки на природен газ за Европа чрез газопровода „Турски поток”, категоричен е Ердоган. Той допълни, че заедно с участващите министерства и ведомства ще предложат необходимите стъпки за руските доставки на газ за Европа през този газопровод. Турският президент посочи, че проектът ще бъде реализиран бързо след задълбочена проверка. 

Путин също заяви, че проектът „Турски поток” може да бъде реализиран в кратък период от време.

Реджеп Ердоган също подчерта, че телефонното обаждане на Путин веднага след неуспешния опит за преврат е било много важно от гледна точка на солидарността.

Реджеп Ердоган посочи, че в двустранните отношения е започнал много различен и положителен процес.

Ердоган посочи, че визовият въпрос с Москва ще бъде решен, допълвайки, че той е повлиял икономическото сътрудничество.

По-рано, коментирайки неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли, Путин обяви, че Москва е срещу всички начини за опити за преврати и такива незаконно опити за отстраняване на легитимни правителства.

Путин допълни, че визитата от Турция в трудни дни за страната е израз на добра воля и че това би било от полза и за двете държави.

Междувременно ръководителят на министерството на икономическото развитие Алексей Улюкаев заяви пред журналисти, че по време на разговорите между Путин и Ердоган в разширен формат не са били обсъждани компенсации за сваления Су-24.