Руската федерация е получила потвърждение от Турция, че е заинтересована от ускореното разглеждане на „пътната карта” и разрешение за проекта „Турски поток”. Ще се поддържат тесни контакти с Министерството на енергетиката на Турция. "Газпром" също обсъжда проекта. Това заяви енергийният министър на Русия Александър Новак, цитиран от РИА Новости.

Припомняме, че по-рано на съвместна пресконеренция президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган се обявиха за реализирането на проекта "Турски поток".

Турция готова за газовия "Турски поток", обяви Ердоган в Санкт Петербург
Обновена

Турция готова за газовия "Турски поток", обяви Ердоган в Санкт Петербург

Путин иска стъпки за осъществяване на енергийните проекти

„Вече сме изпратили на турската страна проект на „пътна карта” и турската страна е страна по междуправителствено споразумение. Днес ние получихме потвърждение за пореден път, че турската страна е заинтересована и те са получили нареждания от началниците си да се ускори процесът по разглеждане на документите”, посочва Новак.

Той допълни, че руската страна общува и с министри, и с представители на фирми.

В момента сме в тесен контакт с нашите колеги от турското министерство, с компаниите „Газпром” и „Боташ” и ще изпълняваме поставените от нашите ръководства задачи”, допълва Александър Новак.

„Ние вече започнахме днес”, отговори той на въпрос кога „Газпром” ще пристъпи към разговори по същество с „Турция” по „Турски поток”.

Той каза още, че въпросът за намаление на цените за газа за Турция не стои на дневен ред.

Този въпрос не е повдиган или обсъждан. Вие знаете, че сега ситуацията е съвсем различна в сравнение с когато този въпрос е обсъждан преди години, тъй като и цената е паднала значително, коментира Новак.