"Газпром" размрази проекта за разширяване на газовата инфраструктура на юг. Това включва област на отменения проект "Южен поток", с което решение "Газпром" реално го размразява.

"Взгляд" посочва, че решението е било взето още в края на миналата година, но става известно едва сега с публикация на "Комерсант", който посочва като мотив не нуждите на регионите, а възможното допълнително увеличаване на капацитета на "Турски поток" и експортна дейност.

Според документите, с резолюция на директора на "Газпром" Алексей Милер от 26 декември 2018 година се обявява търг за реализация в пълен обем на линейната част на газопровода Починки - Анапа (източен коридор).

Според "Газпром" изграждането на линейната част "ще увеличи производителността на газопреносната система в посока към Краснодарския край, за да се гарантира нарастващото търсене на газ в региона и да се осигури надеждно количество налягане в хранилището на Северен Кавказ.

Въпреки това, публикацията отбелязва, че капацитетът на новата тръба очевидно надхвърля задачата за газификация на съседни региони, а и увеличение на търсенето на газ в тези региони определено намалява в последните години.

Според източници единствената разумна причина за възобновяването на този проект е да се подготви за увеличаване капацитетът на "Турския поток", за който и първоначално бе проектиран участъкът Починика - Анапа и по този начин да се компенсира замразяването на "Южен поток".

"Комерсант" обаче допълва и че изграждането както на "Северен поток" 2, така и на "Турски поток", дори и заедно няма да могат да компенсират напълно "Газпром" и да позволят на Русия напълно да се откаже от транзита на газ през Украйна.

Русия се отказа от проекта "Южен поток", който минаваше по дъното на Черно море, в края на 2014 г. Тогава руските издания лансираха версиите, че Русия е бил принудена да се откаже, заради ограниченията, които поставя Европейската комисия, включително и това, че България подрива работата по проекта. Имаше и версия, че отказа от проекта се дължи на натиск от страна на САЩ.

Нееднократно след това се повдигаше темата за възможното възкресение на проекта, като това стана особено актуално в края на 2015 и началото на 2016 година, когато отношенията между Русия и Турция рязко се влошиха. Към момента актуален у нас е проектът за продължаване на "Турски поток" през България.