Очакваме държавните турски институции да направят преоформление на разрешението, което „Газпром” по-рано изискваше за проекта „Южен поток”. Това обаче не означава, че руската компания може да продължи работата по проекта в предишната конфигурация – с тръба през България.

Това заяви директорът на „Газпром” Алексей Милер. Руските агенции цитират думите на Милер, но без да посочват къде и на какво събитие изпълнителният директор на „Газпром” е коментирал това. Прави впечатление факта, че коментарът излиза само часове преди началото на срещата във Варна, посветена на газовия хъб „Балкан”.

По думите на Алексей Милер става въпрос преди всичко за преоформление на всички издадени от Турция разрешително, включително и за „Труски поток”.

Шефът на „Газпром” все пак допълва, че „Турски поток” може да има продължение и към Европа. Според него турската прана предоставя такава възможност на границата си с Гърция.

Припомняме, само преди два дни и руският енергиен министър Александър Новак заяви, че газопровод през България не се обсъждаТемата за „Южен поток” не стои”, заяви той, цитиран от РИА Новости.