Германия ще предостави 1 милиард евро безвъзмездни средства за Украйна, съобщава "Ройтерс".

Германският финансов министър Кристиан Линднер заяви, че е обещал средствата на среща с колегите си от Г-7.

Целта е да бъде оказана помощ на Киев за краткосрочните нужди на страната от ликвидност.

Току-що заявих от името на Германия на срещата, че искаме да участваме с 1 милиард евро безвъзмездни средства, съобщи Линднер.

Той добави, че финансовите министри и управителите на централните банки са обсъдили и инфлацията.

"Страните от Г-7 са наясно, че инфлацията в момента е един от най-големите икономически рискове. Трябва да положим съгласувани усилия - всеки със собствените си възможности - за борба с инфлацията в света и в нашите икономики", подчерта Линднер.

ЕК готви нов пакет от финансова помощ за Украйна

ЕК готви нов пакет от финансова помощ за Украйна

Средствата ще са достатъчни за неотложните нужди на страната за два месеца

Днес финансовите министри и управителите на централните банки на Съединените щати, Япония, Канада, Великобритания, Германия, Франция и Италия - известни като Г-7, се събраха в бившата столица на Западна Германия - Бон, за да обсъдят как да помогнат на Украйна да плаща задълженията си.

Украйна оценява финансовите си нужди на 5 милиарда долара на месец, за да изплаща заплатите на държавните служители и администрацията да работи въпреки ежедневните разрушения, причинявани от Русия.

Пакетът за краткосрочно финансиране, който трябва да бъде договорен от Г-7, ще покрие три месеца от нуждите на Украйна.

Европейската комисия предложи в сряда да предостави до 9 милиарда евро заеми на Украйна, , гарантирани от правителствата на ЕС, за покриване на нуждите на Киев до края на юни.

Борел пита кой ще плаща за възстановяването на Украйна след войната

Борел пита кой ще плаща за възстановяването на Украйна след войната

Топ дипломатът на ЕС спредлага изземване на замразените валутни резерви на Русия

Комисията също така предложи да се създаде фонд с неопределен размер от безвъзмездни средства и заеми за Украйна, вероятно съвместно заети от ЕС, за да плати възстановяването на страната след края на войната.

Някои икономисти оценяват финансовата нужда за подобен проект на между 500 милиарда евро и 2 трилиона евро като оценките често се променят в зависимост от продължителността на конфликта и обхвата на пораженията.

Със суми от този размер ЕС обмисля не само нов съвместен проект за вземане на заеми, по модел на фонда за възстановяване от пандемията, но и конфискацията на сега замразените руски активи в ЕС, като източници на финансиране.