Финансовите министри и управителите на централните банки на Съединените щати, Япония, Канада, Великобритания, Германия, Франция и Италия - известни като Г-7, ще се съберат в бившата столица на Западна Германия - Бон и вероятно ще се съсредоточат в четвъртък и петък върху това как да помогнат на Украйна да плаща задълженията си. Възстановяването й след войната, нарастващата глобална инфлация, изменението на климата, веригите за доставки и предстоящата продоволствена криза също са на първо място в дневния ред, предава Ройтерс.

Войната в Украйна променя дневния ред на западните сили, защото ги принуждава да преосмислят десетилетните отношения с Русия не само по отношение на сигурността, но и в енергийните, хранителните и глобалните вериги за доставки от микрочипове до редкоземни елементи.

"Украйна доминира на тези срещи. Но има и други въпроси, които трябва да бъдат обсъдени", каза служител на Г-7, който поиска да не бъде назован, добавяйки, че дългът, международното данъчно облагане, изменението на климата и глобалното здраве също са предмет на дебат.

Украйна оценява финансовите си нужди на 5 милиарда долара на месец, за да изплаща заплатите на държавните служители и администрацията да работи въпреки ежедневните разрушения, причинявани от Русия.

Пакетът за краткосрочно финансиране, който трябва да бъде договорен от Г-7, ще покрие три месеца от нуждите на Украйна.

Европейската комисия предложи в сряда да предостави до 9 милиарда евро заеми на Украйна, , гарантирани от правителствата на ЕС, за покриване на нуждите на Киев до края на юни.

Комисията също така предложи да се създаде фонд с неопределен размер от безвъзмездни средства и заеми за Украйна, вероятно съвместно заети от ЕС, за да плати възстановяването на страната след края на войната.

Някои икономисти оценяват финансовата нужда за подобен проект на между 500 милиарда евро и 2 трилиона евро като оценките често се променят в зависимост от продължителността на конфликта и обхвата на пораженията.

Със суми от този размер ЕС обмисля не само нов съвместен проект за вземане на заеми, по модел на фонда за възстановяване от пандемията, но и конфискацията на сега замразените руски активи в ЕС, като източници на финансиране.

Москва: Опитите на Г-7 да изолират Русия влошават глобалната продоволствена криза

Москва: Опитите на Г-7 да изолират Русия влошават глобалната продоволствена криза

Едностранните действия на западните страни изостриха проблема с прекъсването на логистичните и финансовите вериги на доставките на храни

Някои страни като Германия обаче казват, че идеята, макар и политически интересна, лежи върху нестабилни правни основания.

Представители на САЩ подчертават, че е твърде рано да се планира финансиране за мащабен план за възстановяване на Украйна. Вашингтон иска дискусиите да се фокусират върху посрещането на непосредствените бюджетни нужди на Киев през следващите три месеца.

"В крайна сметка тези нужди от възстановяване са предимно в бъдеще", каза служител на Министерството на финансите на САЩ. "Ето защо ние сме фокусирани повече върху бюджетните нужди на Украйна през следващите три месеца, отколкото върху реконструкцията, плановете Маршал и конфискацията на активи".

Освен това финансовите лидери на Г-7 ще се опитат да съгласуват начините си да противодействат на Русия, като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън намекна, че страната може да сложи край на временното разрешение на Русия да покрива задълженията си по суверенни облигации със замразените в САЩ руски активи, като по този начин постави Москва в състояние на дефолт.