Германия разколеба Украйна относно искането страните от Г-7 да конфискуват активите на Русия и да ги предадат в помощ на Киев за възстановяването на страната. 

Министър Аналена Бербок, изказвайки се в края на конференцията на външните министри на Г-7, на която беше домакин, каза, че има множество проблеми с подобен подход.

"Получаването на достъп до замразени пари е законно, но не и лесно", каза тя. Тя отбеляза, че може да има основателни причини за опит за подобен акт, но те трябва да бъдат приведени в съответствие със закона.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба отново предложи идеята на сесията, проведена на брега на Балтийско море.

Киев иска Г-7 да конфискува руските активи в помощ на Украйна

Киев иска Г-7 да конфискува руските активи в помощ на Украйна

Русия трябва да си плати, настоява Кулеба

"Говорим за стотици милиони долари в Европа", каза той, като изтъкна, че Русия трябва да бъде принудена да плати за войната не само в политически или икономически план, но и финансово.

Канада вече направи това и имам чувството, че и други ще стигнат до този ход рано или късно, посочи украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба.

Кулеба добави и че се надява Унгария да се съгласи с партньорите от ЕС на ембарго на руския петрол.

По данни на Европейската комисия цената на възстановяването на опустошената от вйната страна може да достигне стотици милиарди евро, като се очаква Европа да понесе значителен дял от тази тежест.

Президентът на САЩ Джо Байдън предложи конфискуваните активи на олигарсите да бъдат разпродадени с цел подпомагане за възстановяването на Украйна - идея, която миналата седмица също беше застъпена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

1 трилион долара - загубите на Украйна от войната

1 трилион долара - загубите на Украйна от войната

Киев настоява за компенсации от Русия

Идеята за конфискация на руските валутни резерви би означавала драматичен ход, който вероятно ще разтревожи други правителства, които са в обтегнати отношения с ЕС и неговите партньори.