Берлин няма да наложи незабавно ембарго върху руските енергоносители в Украйна, заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

"Работим върху ембаргото с помощта на мерки, които вредят на Путин всеки ден. Ние сме на правилен курс и тази седмица ще постигнем по-голям напредък в тази посока", казва той.

"Ние работим за независимост от руския газ, въглища и петрол", добави германският министър.

Според Хабек преди руската инвазия в Украйна 35% от германския петрол е идвал от Русия, сега делът му е спаднал до 25%.

По-рано той каза, че след инвазията зависимостта на Германия от руския газ е намаляла от 55% на 40%. Според него тази седмица ще бъде взето решение за нови санкции срещу Русия заради убийствата на цивилни в Буча и други региони на Украйна.

Русия с план, ако европейските страни се откажат от договорите за газ?

Русия с план, ако европейските страни се откажат от договорите за газ?

Песков предупреждава, че газът ще може да се плаща само в рубли

Френският президент Еманюел Макрон заяви по-рано тази сутрин, че новите санкции срещу Русия заради убийствата на цивилни граждани в Буча трябва да обхващат и руският петрол и въглища.

Още в началото на миналия месец САЩ обявиха пълна забрана на вноса на руски петрол, газ и въглища. Обединеното кралство реши постепенно да прекрати руския петрол до края на годината, а ЕС намалява вноса на руски газ с две трети.

Вицепремиерът на Русия Александър Новак обаче предупреди, че отхвърлянето на руския петрол ще доведе до "катастрофални последици за световния пазар".

Цените на петрола и газа се повишиха след инвазията в Украйна и ако Русия спре износа, те биха могли да се повишат допълнително.

Руският газ представлява около 40% от вноса на природен газ в ЕС. Ако спре, Италия и Германия биха били особено уязвими. Европа може да се обърне към съществуващи износители на газ като Катар, Алжир или Нигерия, но има практически пречки за бързото разширяване на производството, коментира Би Би Си.

Балтика първа каза сбогом на руския газ

Балтика първа каза сбогом на руския газ

Пробив в енергийния монопол на "Газпром"