Френският президент Еманюел Макрон каза в понеделник, че е необходим нов кръг от санкции срещу Русия и че има ясни индикации, че руските сили са отговорни за убийствата на цивилни в украинския град Буча, цитира думите му Ройтерс.

"Има много ясни улики, сочещи към военни престъпления. Повече или по-малко е установено, че руската армия е отговорна (за убийствата в Буча)", каза Макрон пред радио France Inter.

"Това, което се случи в Буча, изисква нов кръг от санкции и много ясни мерки", добави Макрон.

Тези нови санкции трябва да са насочени към въглищата и петрола, каза Макрон, който е във финалния етап на предизборната си кампания. Изборите във Франция са в неделя.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан също осъди "най-категорично" действията на руската армия, които "може да бъдат, ако бъдат потвърдени, военни престъпления".

"Получих информация, показваща масови злоупотреби от руски сили в украинските градове, които те окупират през последните няколко седмици, по-специално в района на Буча", каза той в изявление.

Припомняме, че Франция заемаше досега по-умерена позиция по отношение на Русия в този конфликт, като настояваше за дипломатично решение.

И Русия, и Украйна искат Съветът за сигурност да обсъди Буча

И Русия, и Украйна искат Съветът за сигурност да обсъди Буча

Според Москва, става въпрос за чудовищна провокация на украинските радикали

Русия в неделя отрече нейните сили да са отговорни за смъртта на цивилни в град Буча и каза, че Украйна е организирала представление за западните медии.

Повечето западни страни обаче осъдиха случилото в този град край Киев и го определиха като военно престъпление.

Джонсън осъди атаките в Украйна и заплаши със санкции

Джонсън осъди атаките в Украйна и заплаши със санкции

Поредният лидер, който коментира последните събития