Правителството на Ангела Меркел ще привлича млади европейци от страни в криза, за да предотврати бъдещ недостиг на работна ръка, пише kafene.net

Представители на управляващия Християндемократически съюз /ХДС/ са създали експертна група, която да набележи начини за привличане на младежи от Испания и Португалия.

По-добре е да внесем европейска работна ръка, отколкото да променяме законите за имиграцията от други райони на света, смята Макс Щраубингер,който отговаря за социалните въпроси в Християнсоциалния съюз /ХСС/ - баварски еквивалент на ХДС.

Възможно е Меркел да засегне въпроса за имиграцията при предстоящите междуправителствени консултации с Испания, където безработните са 4,1 милиона души или близо 20% от населението.

В Германия безработицата бе около 7,7% през 2010 г., а икономистите и правителството очакват нов спад на броя на безработните тази година до 2,9 милиона на фона на икономическото оживление.

Проучване на Националната агенция по заетостта, публикувано в петък, показва продължаващ спад - с 6,5 милиона на активното население на Германия до 2025 г. - заради застаряването на страната, а оттам и нуждата от работна ръка.

Един на всеки пет души, живеещи днес в Германия, е чужденец
или потомък на чужденци, главно дошли от Турция, Източна Европа, Италия и Гърция.