Германският износ извън Европейския съюз е намалял със 7,6% за месец през юли, съобщи Федералната статистическа служба в понеделник, отбелязвайки слаб старт на второто полугодие в най-голямата икономика в Европа. Спадът дойде след три поредни повишения, предава Ройтерс.

Германската икономика се забави през второто тримесечие и министърът на финансите Кристиан Линднер заяви този месец, че икономическата ситуация в Германия се влошава и перспективите са нестабилни.

Отделни официални данни, публикувани в петък, показват, че производствените цени в Германия са скочили с най-бързия темп през юли. Икономиката е в хватката на растящите разходи и отслабващия растеж поради войната в Украйна.

Съединените щати остават най-важният търговски партньор за германските износители през юли, като износът на стоки за американския пазар се е повишил с 14,9% на годишна база. Износът за Китай е нараснал с 6,1% на годишна база. Износът за Русия е спаднал с 56,0% на годишна база.

Германската икономика стана по-зависима от Китай през първата половина на 2022 г., като преките инвестиции и търговският й дефицит достигнаха нови висоти, въпреки политическия натиск върху Берлин, според проучване, видяно от Ройтерс.

Германия няма да успее да натрупа достатъчно газ за зимата

Германия няма да успее да натрупа достатъчно газ за зимата

Страната я очакват най-малко две тежки зими

Около две трети от германците са недоволни от работата на германския канцлер Олаф Шолц и неговата коалиция, която се сблъска с криза след криза от встъпването си в длъжност през декември.

Това показаха резултатите от проучване на общественото мнение на Insa, публикувано в неделя от седмичника Bild am Sonntag.

Само 25 на сто от германците вярват, че социалдемократът върши добре работата си. Това е спад от 46 на сто от проучването през март.

За разлика от тях, 62 процента от германците смятат, че Шолц не се справя добре, което е рекорден брой в сравнение с едва 39 процента през март.

Шолц прогнозира трудна ситуация през есента и зимата

Шолц прогнозира трудна ситуация през есента и зимата

Финансовият министър иска промяна в Директивата за ДДС заради такса "газ"