Около две трети от германците са недоволни от работата на германския канцлер Олаф Шолц и неговата коалиция, която се сблъска с криза след криза от встъпването си в длъжност през декември.

Това показаха резултатите от проучване на общественото мнение на Insa, публикувано в неделя от седмичника Bild am Sonntag.

Само 25 на сто от германците вярват, че социалдемократът върши добре работата си. Това е спад от 46 на сто от проучването през март.

За разлика от тях, 62 процента от германците смятат, че Шолц не се справя добре, което е рекорден брой в сравнение с едва 39 процента през март.

Шолц прогнозира трудна ситуация през есента и зимата

Шолц прогнозира трудна ситуация през есента и зимата

Финансовият министър иска промяна в Директивата за ДДС заради такса "газ"

Откакто пое властта, Шолц трябваше да се справи с войната в Украйна, енергийна криза, растяща инфлация и сега суша - всичко това тласка най-голямата икономика в Европа към ръба на рецесията.

Критиците го обвиняват, че не показва достатъчно лидерство.

Подкрепата за неговата Социалдемократическа партия (SPD) е едва 19 процента, показва проучването на Insa, доста зад опозиционните консерватори и младшите коалиционни партньори Зелените е под 25,7 процента, които SPD взе на федералните избори миналата година.

Проучването идва след една особено тежка седмица за Шолц.

Шолц "се отврати" от коментар на президента на Палестина за Холокоста

Шолц "се отврати" от коментар на президента на Палестина за Холокоста

Махмуд Абас обвини Израел в извършването на 50 Холокоста

Първо, той влезе в конфронтация с палестинския лидер Махмуд Абас по повод на негово изказване за Холокоста. Германският канцлер заяви, че е "отвратен от скандалните забележки", направени от палестинския президент Махмуд Абас в Берлин, който обвини Израел в извършването на "50 Холокоста" срещу палестинци през годините. 

Изявлението на Олаф Шолц в Туитър дойде ден, след като Абас отказа да осъди смъртоносното нападение на палестински екстремисти срещу израелски спортисти на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. Вместо това Абас контрира, заявявайки, че може да посочи "50 Холокоста" от страна на Израел.

След това в петък опозиционните депутати в Хамбург го обвиниха в замъгляване на истината по време на изслушване за голяма данъчна измама, извършена по време на мандата му като кмет на северния пристанищен град - обвинения, които той отрича и вместо това твърди, че има пропуски в паметта.