Китай е незаменим за постигането на глобалните климатични цели и трябва да намери безопасна алтернатива на въглищата. Това заяви германският министър на икономиката Робърт Хабек, цитиран от Ройтерс.

Въглищата представляват близо 60% от електроенергията в Китай през 2023 г. Китай разширява добива на въглища от съображения за сигурност.

Хавек отбеляза, че Китай внася големи количества газ и петрол, след като е видял какви се случи в Германия и Европа през последните две години. Според него сътрудничеството с Пекин трябва да бъде засилено. Без Китай не е възможно да се постигнат целите за климата в световен мащаб, подчерта той.

По думите му Китай добре разбира колко вредни са въглеродните емисии за климата. Хабек посочи, че е възможно да се постигне същото ниво на сигурност с по-малко електроцентрали, работещи с въглища.

Германският министър на икономиката отбеляза, че трудността е в интегрирането на променливи форми на енергия като вятърна и слънчева в система, изградена да работи с по-предсказуеми горива. Той посочи, че удвояването на капацитета е "старият начин" за това, но не и най-ефективният.

Китай увеличи добива си на въглища, но също така е инсталирал почти 350 гигавата (GW) нови възобновяеми енергийни мощности през 2023 г.

Хабек каза, че разширяването на електрическата мрежа и използването на батерии за съхранение на енергия може да намали броя на електроцентралите с традиционно гориво, необходими за задоволяване на нуждите на Китай. Според него икономическият растеж и действията в областта на климата не са противоположни. Трансформирането на икономиката към климатично неутрална е не само добро за климата, но създава нови възможности за богатство и растеж, каза още той.

Въглеродните емисии бележат рекорден спад в ЕС

Въглеродните емисии бележат рекорден спад в ЕС

Някои анализатори отдават спада на проблемите пред индустрията в блока