Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че не е готов да намали исканията си за бюджета за отбрана за 2025 г. или да приеме компромис в този сложен за Европа момент, предава Ройтерс.

Говорейки по време на посещение на полигона Пабраде в Литва, той каза пред репортери, че нито ще разкрие стратегията си за преговори в разговорите с министъра на финансите, нито ще изпрати някакъв сигнал дали вижда място за компромис.

"Не съм готов да направя нито едно от двете", каза той, отговаряйки на въпрос дали може да се оттегли от искането си за попълване на бюджета за отбрана за 2025 г. с 6,7 милиарда евро.

Поради заявките за разходи от страна на министерствата, управляващата коалиция на социалдемократите (СДП), Зелените и Свободните демократи (СвДП) ще проведе допълнителни разговори по бюджета за следващата година.

Германия от години е критикувана, че харчи твърде малко за отбрана, като на практика разчита на Съединените щати да подкрепят нейната сигурност, въпреки че е най-голямата икономика в Европа.

Специален фонд от 100 милиарда евро, създаден за модернизиране на германските въоръжени сили (Бундесвера) след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г., ще бъде изчерпан най-късно през 2028 г.

Писториус обаче твърди, че германската армия ще се нуждае от повече пари преди това или рискува доставките да бъдат парализирани, тъй като има малко останало финансиране за инвестиции.

Въпреки трудните преговори министърът на финансите Кристиан Линднер каза, че все още очаква кабинетът да одобри първия проект на бюджета на 3 юли, преди да отиде в долната камара на парламента през септември.

Германия преструктурира армията, за да не помисля никой да я напада

Германия преструктурира армията, за да не помисля никой да я напада

Разкрива се ново централно командване и специален отдел за киберпространството