Глобалното затопляне ще струва на световната икономика около $2 трилиона на година заради загуба на производителност до 2030 година. Причината е, че става твърде горещо, за да се работи на много места. Това съобщава „Индипендънт”, позовавайки на мащабен нов доклад.

С течение на времето само за 14 години в Индия, където някои работни места вече се споделят от двама души, за да имат възможност за регулярни почивки от жегата, сметката ще възлиза на около $450 млрд. годишно.

Очаква се Китай също да изпита подобни загуби. Сред другите най-засегнати страни са Индонезия, Малайзия и Тайланд.

Данните са публикувани в научни изследвания, стартирали по време на форум как да се намалят рисковете от тежките метеорологични събития, проведен в Куала Лумпур от Университета на ООН и Програмата за развитие на ООН.

В други документи се подчертава рискът от увеличаване на проливните дъждове, допринасящи за разпространение на зарази чрез насекоми, изкарване на гризачите от дупките и водещи също до замърсяване на запазите от питейна вода. Отправят се също предупреждения за влошаване на качеството на въздуха от пожари и прашни бури, повече наводнения, свлачища, суша и силни ветрове.