Световната търговска организация е силен инструмент за съдействие на икономическия растеж, за създаването на работни места и за процеса на развитие, както и за намаляване на бедността и на неравенството. Важно е запазването на нейната централна роля.
Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов в изказването му пред делегатите на 11-та Министерска конференция на Световната търговска организация.

Тя се провежда в Буенос Айрес, Аржентина. В дневния ред на Конференцията се обсъждат риболовните субсидии, електронната търговия и други въпроси, съобщиха от Министерството на икономиката.

България е готова да участва в прилагането на Целта на ООН за устойчиво развитие по отношение на субсидиите в рибарството и в договарянето на постоянно решение по обществените запаси за продоволствена сигурност. "Считаме, че за осъществяването на балансирани резултати в полза на всички страни е необходимо да има вътрешна подкрепа в селското стопанство и по увеличаване на прозрачността по експортните ограничения и забрани, отнасящи се до селскостопанските продукти", каза още той.

Фактът, че осем предложения по електронната търговия са представени за разглеждане на Министерската конференция доказва, че темата изисква по-ефективен хоризонтален подход, смята министър Караниколов. Той може да определи областите за създаване на общи правила.

"Предложенията по вътрешното регулиране в услугите и по прозрачността в търговията със стоки в полза на малките и средните предприятия са примери как СТО може да стане по-ориентиран към бизнеса и да способства за интегрирането на голямото мнозинство икономически субекти в търговската система", допълни той.

В Буенос Айрес министър Караниколов се срещна и с аржентинския вицеканцлер по външните работи и външна търговия Даниел Раймонди. Двамата се договориха за организиране на българо-аржентински бизнес форум през следващата година.

На срещата стана ясно още, че през първите девет месеца на 2017 г. двустранният стокообмен между България и Аржентина се увеличава с 191.7% спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 58.340 млн. щ.д. Българският износ отбелязва ръст от 362.6%. Двамата обсъдиха и възможността за създаване на съвместна междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество.