Банката на Англия предупреди, че икономическите перспективи за Великобритания и света са помрачени от началото на годината и призова банките да увеличат капиталовите буфери, за да гарантират, че могат да устоят на задаващата се буря, съобщава "Ройтерс".

Международни институции като Международния валутен фонд и ОИСР посочват, че Великобритания е по-податлива на рецесия и постоянна висока инфлация, отколкото други западни икономики, които се борят с глобалните шокове на енергийния и стоковия пазар.

"Икономическите перспективи в световен мащаб се влошиха значително. Глобалните финансови условия като цяло се затегнаха значително", заяви гуверньорът на Английската банка Андрю Бейли на пресконференция, след като банката публикува своя шестмесечен доклад за финансовата стабилност .

Според Банката на Англия развитието около войната в Украйна също би било ключово значение.

Британските банки са в добра позиция да издържат дори на сериозен икономически спад, въпреки че техните капиталови съотношения - макар и все още силни - се очаква леко да намалеят през следващите тримесечия, твърди централната банка.

CNBC: Рецесия на хоризонта, първо в САЩ и на 75% после може и по света

CNBC: Рецесия на хоризонта, първо в САЩ и на 75% после може и по света

CNN: Дори Фед не е сигурен, че вече може да избегне рецесия

Членовете на Комитета за финансова политика потвърдиха, че Банката на Англия ще удвои лихвения антицикличен капиталов буфер (CCYB) до 2% през юли догодина и допълни, че може да променя лихвения процент в двете посоки в зависимост от това как се развива световната икономика.

Процентът CCYB е допълнителен буфер за банките, който варира в зависимост от икономическите перспективи.

Въпреки влошаващата се криза с разходите за живот и инфлацията Банката на Англия увери, че банките са устойчиви на уязвимостта на дълга сред домакинствата и бизнеса.

Централната банка изрази безпокойство и относно здравето на основните финансови пазари - като държавните облигации на САЩ и Великобритания - които станаха обект на "натиск за пари" през март 2020 г., когато пандемията от COVID-19 предизвика панически разпродажби.

В доклада се отбелязва, че на фона на високата волатилност условията на ликвидност се влошиха дори на обикновено високоликвидни пазари, като американски държавни облигации, такива с позлатени облигации и лихвени фючърси.

Bank of England предупреждава за рецесия в Обединеното кралство тази година

Bank of England предупреждава за рецесия в Обединеното кралство тази година

Безработицата ще се повиши от 3,8% на 5,5% до 2025 г.

Посочва се, че основните британски пазари - въпреки че все още функционират - са станали по-скъпи за търговия, като някои спредове купува-продава са се увеличили повече от двойно спрямо средната стойност за 2021 г.

Банката на Англия предупреди, че условията могат да продължат да се влошават, особено ако нестабилността на пазара се увеличи допълнително.

Тя допълни, че ще извърши задълбочен анализ на функционирането на пазара на суровини, след като търговията с метали беше сериозно нарушена през март вследствие на руската инвазия в Украйна.

Централната банка ще започне своя стрес тест на банките за настоящата година през септември, като се очаква резултатите да станат ясни в средата на 2023 г.