Пристанищните работници и докерите в Гърция днес започват 48-часова стачка като протест срещу плановете на правителството да приватизира най-големите портове в Гърция.

Стачката ще бъде повсеместна от страна на профсъюзите в Пирея и Салоники. Митинг ще се проведе в Салоники, като от профсъюзите призоваха правителството да не допусне насилие над протестиращите.
Това се случи миналата седмица, когато специалните части използваха сълзотворен газ срещу 500 протестиращи докери.

Според намеренията на гръцкото правителство тази година трябва да стартира продажбата на акциите на двете най-големи пристанища в страната.

Планира се с получените средства напълно да се преоборудва техническата база на пристанищата и да се подобри инфраструктурата. Средствата за това трябва да бъдат набавени от стратегически инвеститори. Правителството разчита на големи международни оператори.

Изчисленията на гръцкото правителство предвиждат да бъдат получени 15 милиарда евро към 2015 година, с които да се компенсира около една трета от търговския дефицит на страната. С парите, получени от продажбата, се предвижда и да се изплати една част от държавния дълг.