Хърватия ще наложи таван на цените на електроенергията от 1 октомври до 1 март, за да помогне на бизнеса и домакинствата да се справят с нарастващата инфлация и енергийната криза. Това обяви премиерът Андрей Пленкович, цитиран от "Ройтерс".

През юли инфлацията в Хърватия, която трябва да се присъедини към еврозоната през януари догодина, достигна рекордно високо ниво от 12,3% на годишна база.

Пленкович заяви, че цената на електроенергията за домакинствата ще бъде ограничена до 59 евро/мВтч и 88 евро/мВтч в зависимост от шестмесечното потребление.

Той също така призова хората да пестят енергия, тъй като страната усети въздействието на световните кризи, произтичащи от войната в Украйна, глобалното затопляне и пандемията от COVID-19.

Лиз Тръс замразява сметките за енергия на британците

Лиз Тръс замразява сметките за енергия на британците

Схемата ще се финансира със заеми

Икономията на енергия укрепва нашата устойчивост и ни позволява да помагаме на тези, които се нуждаят най-много от нея, изтъкна Пленкович.

За училища, музеи, болници и други обществени институции електроенергията ще бъде ограничена до 62 евро/мВтч. За бизнеса цените ще варират между 180 евро/мвтч и 230 евро/мвтч в зависимост от потреблението.

Хърватското правителство вече реши да ограничи и цените на газа до 1 април.

45% от годишните нужди на страната от електроенергия, както и около 77% от потреблението й на природен газ идват от внос.

ЕС ще предложи таван на цените на руския газ

ЕС ще предложи таван на цените на руския газ

Фон дер Лайен иска и намаляване на потреблението на ток в пиковите часове