Типичната сметка за енергия на домакинствата във Великобритания ще бъде замразена на 2500 британски лири годишно (5600 лв) за следващите две години в безпрецедентна правителствена намеса на енергийния пазар на Обединеното кралство, обяви премиерът Лиз Тръс, цитирана от "Политико".

На фона на нарастващите разходи за потребителите и бизнеса заради войната в Украйна, администрацията на новия британски министър-председател ще ограничи това, което енергийните фирми могат да таксуват, за да поддържа цените близо до текущата граница, определена от Ofgem, енергийния регулатор. Предвижда се планът да спести на средностатистическото домакинство поне £1000 годишно, каза Тръс.

Припомняме, че в края на месец август енергийният регулатор обяви очаквано увеличване на цената на енергията от 1 октоври с 80%, като таванът на цените трябваше да се повиши до 3549 паунда (8220 лв) на година от 1971 паунда (4560 лв).

Но тя отказа да уточни общите разходи по програмата, смятани за около £150 милиарда, които ще бъдат посочени от министъра на финансите Куази Квартенг във фискално изявление през следващите седмици. Интервенция в такъв мащаб би струвала повече от два пъти от сумата от 70-те милиарда британски лири, отпуснати по схемата за отпуски за коронавирус, при която Обединеното кралство гарантираше заплати по време на пандемията.

"Това е моментът да бъдем смели", каза Тръс пред депутатите, като подчерта, че няма "безплатни опции" за намаляване на въздействието на енергийната криза.

Тръс готова да намали данъците, за да преминат британците по-леко през кризата

Тръс готова да намали данъците, за да преминат британците по-леко през кризата

Ще се бори за повече иновации, за да спаси бизнеса

Но опозиционната Лейбъристка партия атакува правителството, че е избрало да не финансира интервенцията чрез еднократен данък върху печалбите на производителите на енергия. Вместо това Министерството на финансите сигнализира, че ще увеличи публичните заеми, въпреки че Тръс твърди, че мерките за увеличаване на предлагането могат да помогнат за "покриване" на разходите по схемата.

Правителството изчислява, че схемата, която започва през октомври, ще ограничи инфлацията с до пет процентни пункта в сравнение с настоящите прогнози.

На бизнеса ще бъде предложена същата гаранция за следващите шест месеца, докато училищата и болниците също ще се възползват от облекченията. Схемата е в допълнение към мерките, обявени от предишния финансов министър Риши Сунак още през март, но отива значително по-далеч по своя мащаб.

Длъжностните лица работят върху еквивалентна схема за Северна Ирландия, която не подлежи на същата система за ценообразуване, и фонд за подпомагане на домакинства, които не са на стандартни договори за газ или електричество.

Тръс също така обяви редица мерки, предназначени да стимулират вътрешното производство на енергия, включително край на мораториума върху фракинга и възобновяване на лицензирането на нов добив на нефт и газ, който ще стартира следващата седмица.

Зеленска: Британците броят стотинки, а ние - и жертви

Зеленска: Британците броят стотинки, а ние - и жертви

В интервю за BBC, Първата дама на Украйна призна, че кризата е ударила тежко съюзниците ѝ