Великобритания е фантастична страна, пълна с възможности за иновации,  предприемчивост и бизнес. Но сега ние преживяваме трудни времена. Последствията от пандемията и войната на руския президент Владимир Путин бяха изключителен шок за нашата икономика и разкриха дългогодишни проблеми.

52% от британците очакват Тръс да се провали като премиер

52% от британците очакват Тръс да се провали като премиер

Външният министър е фаворит за лидер на консерваторите

Това пише външният министър Лиз Тръс за Sunday Telegraph. Тя е считана за фаворит в гласуването на консерваторите за следващ лидер на партията и бъдещ премиер. Резултатите ще станат ясни в понеделник. 

Нашата икономика не е толкова конкурентна, динамична и продуктивна, колкото би могла и трябва да бъде. Отнема твърде много време, за да се свършат нещата: често фирмите и семействата се чувстват така, сякаш газят през меласа. Данъчната ни тежест е твърде висока. Трябва да дадем приоритет на реформите, за да раздвижим икономиката и да привлечем бизнес инвестиции. Трябва да направим нещата по различен начин, за да върнем страната в правия път и да преминем през тези трудни времена, поради което аз се кандидатирах за следващия ни министър-председател, заявява Тръс.

Икономиката в криза обсъдиха на дебат Тръс и Сунак

Икономиката в криза обсъдиха на дебат Тръс и Сунак

Според Сунак, обещаваната от Тръс помощ за битовите сметки е опасен популизъм

Разбирам какво голямо предизвикателство е кризата с разходите за живот за всички. Това са трудни времена и предстоящите месеци ще бъдат тежки. Ето защо ще предприема решителни действия, за да гарантирам, че семействата и предприятията могат да преминат през тази и следващата зима.

Моят подход ще бъде двоен. Първият ще бъде предприемане на незабавни действия за справяне с разходите за живот на семействата и бизнеса. Вторият е предоставянето на по-широк план за растеж на нашата икономика, за да я направим по-устойчива и по-конкурентоспособна. От съществено значение е Великобритания да расте отново, уточнява тя.

Ако бъда избрана, планирам в рамките на първата седмица на новата си администрация да изложа нашите незабавни действия относно сметките за енергия и доставките на енергия. По-късно този месец ще последва по-широк пакет от действия за икономиката. Трябва да вземем трудните решения, за да сме сигурни, че няма да сме в това положение всяка есен и зима. 

Тя осъзнава, че много от мерките за растеж, които предприемаме, няма да имат незабавно въздействие, но е жизненоважно да започнат да действат сега и да се изгради по-добра икономика за бъдещето.

Излизането на Кралството от Европейския съюз (ЕС), според нея, е шанс да направим нещата по различен начин. Това е шанс да направят страната си по-свободна, по-иновативна и по-динамична. Тя ще изпълня обещанието за Брекзит и нашия потенциал, като премахна обременяващия закон, вдъхновен от ЕС, от нашите законодателни книги до края на 2023 г. и следвам външна и търговска политика, която гледа към света.

Лиз Тръс обеща да отмени всички закони на ЕС до 2023 г.

Лиз Тръс обеща да отмени всички закони на ЕС до 2023 г.

Според нея регламентите на ЕС пречат на бизнеса

Моят план за растеж е изграден върху консервативни идеи: намаляване на данъците, реформа в предлагането и дерегулация, включително работа с местните общности за създаване на зони с ниски данъци, богати на възможности за инвестиране и превръщане на Великобритания в дом на иновациите и стартиращите фирми, каза още Тръс.

Припомняме, че тези идеи на Тръс за справяне с кризата и растящите разходи вече бяха изложени от нея неведнъж. Те обаче се сблъскаха с критиките на основния ѝ съперник - бившия финансов министър Риши Сунак по време на предизборните им дебати.