Икономическото въздействие на войната в Украйна е тежко за нейните съюзници. Това призна първата дама на страната Олена Зеленска пред BBC.

В същото време, тя припомни, че докато британците "броят стотинки", украинците "броят жертвите".

Борис Джонсън: Британците ще могат да приютят украински бежанци в домовете си

Борис Джонсън: Британците ще могат да приютят украински бежанци в домовете си

Обединеното Кралство си навлече критики заради това, че е приело едва 1000 бежанци от началото на войната

Зеленска беше попитана какво послание има за британците, които са изправени пред рязко нарастващи сметки за енергия отчасти поради инвазията на Русия в Украйна и въздействието, което има върху световния газ и петрол цени.

"Разбирам, че ситуацията е много тежка. Но нека да припомня, че по време на епидемията от Covid-19 имаше скокове на цените и Украйна също беше засегната. Цените се вдигат и в Украйна, но освен това убиват нашите хора. Така че, когато започнете да броите стотинки в банковата си сметка или в джоба си, ние правим същото и броим нашите жертви", каза тя.

Коментарите на Зеленска следват предложението на премиера Борис Джонсън по време на посещение в Киев миналия месец, че домакинствата в цяла Европа ще трябва да издържат на кризата с разходите за живот и да "запазят курса" с Украйна, за да противодействат на агресията на Русия.

Олена Зеленска: Войната раздели половината украинци от семействата им

Олена Зеленска: Войната раздели половината украинци от семействата им

Това е едно от най-трудните изпитания във военно време, според Първата дама

В Обединеното кралство инфлацията може да достигне 42-годишен връх от 13,3% тази година, докато икономиката се очаква да се свие за повече от година.

По думите ѝ, ако подкрепата за Украйна е по-силна, кризата ще е по-кратка. Зеленска каза, че рядко вижда съпруга си, но разговарят всеки ден.

Цялото интервю с първата дама ще бъде излъчено в неделя, 4 септември.

Зеленска помоли Конгреса на САЩ за още оръжие за Украйна

Зеленска помоли Конгреса на САЩ за още оръжие за Украйна

Първата дама припомни, че войната не е приключила