Британският премиер Борис Джонсън защити политиката на Обединеното Кралство по отношение на бежанската криза, информира Би Би Си. Той добави, че се разработва нова схема. Която да позволи на британците да приютят украински бежанци в домовете си.

Джонсън заяви, че Великобритания ще бъде щедра към тези, които бягат от Украйна. Той добави, че в идните дни ще даде повече информация за издаването на визи.

Премиерът защити сегашната политика за издаване на визи. "Искаме да сме щедри, но трябва да бъдем и внимателни", заяви Джонсън.

Обединеното Кралство си навлече критики заради това, че е приело едва 1000 бежанци от началото на войната. За сравнение Полша е дала подслон на 1,5 милиона души.

Има два основни начина за украинските бежанци да получат виза за пребиваване в Обединеното кралство. Първият изисква те да имат семейство, установено във Великобритания. Очаква се съобщението в понеделник да даде подробности за друга схема, позволяваща на украинците да идват в Обединеното кралство, ако имат лице или организация от Обединеното кралство, които да ги спонсорират.

Борис Джонсън заяви, че британците по природа са много щедри и гостоприемни.

Защитавайки необходимостта от проверка на биометрични данни - като пръстови отпечатъци - той каза: "Хората искат да бъдем щедри, но и внимателни", добавяйки, че мерките за сигурност са "леки докосвания" и "разумни, като се има предвид отношението на режима на Путин към Обединеното кралство.

Той добави, че това също би било "най-доброто нещо за бежанците, защото те искат схема, която е безопасна, която е приветлива и която работи.

Джонсън: Безотговорно е да облекчаваме визовия режим за бежанците от Украйна

Джонсън: Безотговорно е да облекчаваме визовия режим за бежанците от Украйна

Британският премиер се тревожи от безскрупулността на Путин