Великобритания трябва да прави проверки за сигурност на украинските бежанци. Това заяви британският премиер Борис Джонсън, след като бе призован да облекчи условията за издаване на визи на хора, бягащи от войната в Украйна, съобщава "Ройтерс".

За разлика от редица други страни в Европа, които приемат украински бежанци без визи, Обединеното кралство изисква такива, с което си си навлече много критики заради тромавата и бюрократична процедура.

От началото на войната Великобритания е издала над 950 визи за украински граждани. За сравнение, Полша е приела над 1,2 милиона украинци.

По-рано днес посланикът на Украйна в Лондон призова британското правителство да облекчи условията за издаване на визи за хора, бягащи от конфликта с Русия.

Лондон няма да облекчава правилата за прием на украински бежанци

Лондон няма да облекчава правилата за прием на украински бежанци

По-рано се очакваше обратното

Британският премиер обаче подчерта, че визовите проверки са необходими, защото Кремъл е нарочил Великобритания заради позицията й за Украйна.

"Има хора, които ще искат проверките да бъдат отменени и просто да пуснат хората да влязат. Мисля, че това е безотговорно", посочи той. Ще бъдем благородни колкото можем, но трябва да продължим да правим проверки, категоричен бе Джонсън.

Знаем колко безскрупулен може да бъде (руският президент Владимир) Путин в методите си, предупреди той и отново подчерта: "Не би било правилно да излагаме страната на ненужни рискове за сигурността и няма да го направим".

Борис Джонсън: Англия ще спечели от приема на украински бежанци

Борис Джонсън: Англия ще спечели от приема на украински бежанци

Той очаква стотици хиляди визи да бъдат издадени на хората, бягащи от войната

Премиерът добави, че очаква броят на британските визи, предлагани на бежанците, да нарасне много рязко "до стотици хиляди".

От своя страна посланикът на Украйна в Лондон Вадим Пристайко заяви, че разбира необходимостта от проверки за сигурност, но поиска да се опрости процесът за издаване на визи.

Повечето хора нямат паспорти у себе си, домовете им са били бомбардирани, в моето посолство не печатаме паспорти, обясни той.

"Всъщност, ако имате едногодишно дете, то определено не е терорист. Така че може да ги зачеркнете от списъка на потенциалните терористични рискове", настоя Пристайко.

Великобритания обмисля да настанява украински бежанци в имоти на руски олигарси

Великобритания обмисля да настанява украински бежанци в имоти на руски олигарси

Лондон ще изземе имотите им, ако има правто основание за това