Великобритания няма да облекчава правилата си за прием на украински бежанци, които искат да дойдат във Великобритания, но очаква този поток да нарасне бързо, каза министърът за Европа в правителството на Обединеното кралство Джеймс Клевърли, цитиран от "Ройтерс."

Великобритания вече обяви визови схеми за тези, които имат семейство в страната или някой, който да ги посрещне, но правителството въпреки това беше критикувано от опозиционните депутати, че не прави достатъчно, за да помогне на бягащите от войната украинци в сравнение с другите европейски страни.

"Трябва да имате предвид, че преди две седмици тази ситуация изобщо не съществуваше", каза министърът през Би Би Си. "Ние се опитваме да създадем нещо в много, много голям мащаб много, много бързо. Първоначално, разбира се, ще бъде по-бавно, отколкото бихме искали. Но с времето това ще се ускори."

По рано отново "Ройтерс" съобщи, че британският вътрешен министър Прити Пател иска да въведе нова схема, която да позволи на повече бежанци, бягащи от конфликта в Украйна, да пристигнат във Великобритания.

След началото на руската инвазия огромен брой украинци се стекоха в Полша, Румъния, Словакия и други страни.

По данни на Организацията на обединените нации над 1,5 милиона души са напуснали Украйна в най-бързо нарастващата бежанска криза в Европа след Втората световна война.

Русия прекратява огъня за евакуация на Киев, Мариупол, Харков и Суми
Обновена

Русия прекратява огъня за евакуация на Киев, Мариупол, Харков и Суми

Плановете предвиждат евакуация към Русия и Беларус

Все повече хора не успяват да напуснат Украйна, дори и да искат, заради напредващето настъпление на руските войски. Много градове и пътищата за тяханото напускане са блокирани от водените бойни действия, а периодично обявяваните хуманитарни коридори практически не работят, като и двете страни се обвиняват за тяхното нарушаване.